DNA a cerut redeschiderea urmăririi penale în cazul gropii de gunoi de pe Mestecăniș

Jurnaliștii suceveni fac un anunț bombă: Procurorii anti-corupție cer redeschiderea dosarului penal referitor la groapa de gunoi de la Pojorâta din județul Suceava. În cel mai rău caz, pe lângă acuzațiile penale, CJ Suceava riscă să dea înapoi peste 7 milioane de euro.

Astfel, Monitorul de Suceava arată că Direcția Națională Anticorupție a solicitat redeschiderea urmăririi penale în cazul anchetei care privește construcția gropii de gunoi de pe Mestecăniș. În primă fază, pe 24 februarie 2021 procurorul de caz a dispus clasarea. La acea dată, urmărirea penală era începută doar cu privire la faptă (”in rem”). ”La data de 13 mai 2021, procurorul ierarhic superior a dispus redeschiderea urmăririi penale, apreciind ca întemeiate cele două plângeri formulate împotriva soluției de clasare. Motivele care au stat la baza infirmării soluției inițiale se regăsesc în cuprinsul art. 335 din Codul de Procedură Penală, care privește <Reluarea în caz de redeschidere a urmăririi penale>”, se arată într-un răspuns transmis de reprezentanții DNA cotidianului ”Monitorul de Suceava”.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2021-05-20/DNA-a-cerut-redeschiderea-urmaririi-penale-in-cazul-gropii-de-gunoi-de-pe-Mestecanis#ixzz6vPFIvzdt

Reamintim faptul că se poate ajunge în situația în care Comisia Europeană poate cere banii înapoi în acest an, pentru că investiția s-a dovedit inutilă, după cum arată Radio Europa Liberă. 

Cu lucrările finalizate încă din 2016 și cu recepția finală făcută în 2019, platforma de gunoi din Pasul Mestecăniș – județul Suceava, comuna Pojorâta, nu a găzduit până acum nicio pungă de gunoi.

Asta pentru că locuitorii din zonă au avut curajul să se împotrivească în instanță unei decizii a Consiliului Județean pe care au considerat-o anapoda, aceea de a amenaja o groapă de gunoi într-un vârf de munte, o zonă care e declarată stațiune turistică. „Este un proiect inutil și care trebuie închis. Nu are niciun sens această groapă de gunoi într-o astfel de zonă naturală”, explică unul dintre activiștii de mediu care s-au opus acestui proiect ciudat, Gheorghe Sologiuc, citat tot de Radio Europa Liberă.

Dacă groapa de gunoi nu va fi folosită în acest an, CJ Suceava riscă să înapoieze Comisiei Europene suma primită ca finanțare, 7 milioane de euro, așa cum ne-au transmis reprezentanții instituției.

Monitorul de Suceava arată pe cine vizează plângerile

Jurnaliutii de la Monitorul de Suceava arată că, în ceea ce privește folosirea și prezentarea de informații false Comisiei Europene, avocații clujeni îi acuză pe funcționarii Consiliului Județean Suceava de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Potrivit legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, fapta se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, iar dacă există consecințe deosebit de grave limitele se majorează cu jumătate, adică de la 3 la 10 ani și jumătate de închisoare.

Concret, funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Suceava sunt acuzați că au folosit și prezentat Comisiei Europene, cu rea-credință, în documentele pentru aprobarea finanțării construcției gropii de gunoi, informații false prin care au ascuns opoziția populației locale, precum și informații false în legătură cu respectarea standardelor de legalitate. Informațiile au fost transmise în ianuarie 2011 Comisiei Europene, iar pe baza lor Executivul de la Bruxelles a aprobat finanțarea cu peste 7,3 milioane de euro a construcției gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș.

 

 

Lasa comentariu