Shaormarul Murad i-a facut un santaj cu de toate speriatului Orban. Nesigur pe chitacul lui, premierul a ingenuncheat in fata Inaltei Porti de la Phoenicia

Anuntul candidaturii lui Muhammad Murad la primaria Constantei a fost o surpriza chiar si pentru cei mai vechi colaboratori ai sai, familiarizati cu strategia sa de pana acum: intotdeauna aproape de politica, niciodata in interiorul ei. Si cu toate acestea, Murad si-a lansat campania electorala in paralel cu noile hoteluri si a cumparat  o televiziune locala, Litoral TV, pe care pana si CNA se astepta sa o foloseasca precum tripleta Mazare-Constantinescu-Strutinsky pe Neptun TV. Cu mai putin de doua saptamani pana la depunerea oficiala a candidaturii, zvonurile privind retragerea lui Murad din cursa au inceput sa se intensifice, iar afaceristul pare ca si-a pierdut apetitul pentru lupta electorala. Ce l-a facut pe patronul lantului hotelier Phoenicia sa se razgandeasca sau, dimpotriva, de ce a mimat implicarea politica pana (aproape) in ultima clipa?

Inca de la debutul pandemiei, Murad s-a pozitionat drept unul dintre cei mai agresivi critici ai Guvernului Orban, mult mai vocal si vizibil decat orice alt reprezentant al vreunui patronat. Vesnic nemultumit de deciziile privind combaterea epidemiei, decizii care ii incurcau planurile de afaceri pentru sezonul estival 2020, Murad a luptat mediatic, folosindu-si toate resursele de fost patron de presa, dar nimic nu s-a demonstrat la fel de eficient ca santajul politic.

Primaria Municipiului Constanta reprezinta o miza uriasa pentru liberali, in conditiile in care nu au reusit niciodata dupa 1990 sa castige alegerile locale in cel mai important oras port al tarii. In 2020, in varful sau electoral si cu PSD la un minim istoric, PNL avea o sansa reala de a obtine mandatul de primar al Constantei si si-a jucat aceasta carte chiar cu pretul ruperii intelegerii cu USR. Daca intr-o prima etapa a negocierilor, liberalii au acceptat sa sustina candidatura useristului Stelian Ion la primarie in schimbul sprijinului oamenilor lui Dan Barna pentru preluarea presedintiei Consiliului Judetean, pe parcurs penelistii s-au lacomit si si-au propus sa obtina ambele posturi. Insa amiralul Vergil Chitac a fost un senator inexistent in mandatul 2016 – 2020, iar popularitatea sa e in continua scadere, afectata dramatic acuzatiile ca si-a expus colegii, din prostie, la riscul infectarii cu coronavirus.

Vergil Chitac e un candidat atat de slab incat un orice nume cu o bruma de notoritate il poate afecta electoral dramatic daca il ia la tinta in campanie. Iar Muhammad Murad, afaceristul pe care partidul lui Chitac il incurca in afaceri, e genul de nume care poate starni atentia presei si poate genera pagube cu cateva atacuri bine directionate.

Simtind miros de sange liberal, Murad si-a anuntat intentia de a candida la alegerile locale, nu din dorinta de a-si abandona afacerile pentru a administra un oras, ci pentru ca prejudiciile electorale pe care i le putea cauza candidatului PNL au fost suficiente pentru a-i atrage atentia premierului Orban.

Dupa luni in care niciun atac venit pe filiera patronatului din turism nu l-a atins pe premier, Murad a trecut la santajul politic, anuntandu-si o campanie anti-PNL la alegerile din Constanta. Cu un candidat slab si un contracandidat greu din partea USR, Orban nu si-a mai asumat pericolul inca unui dusman electoral si a cedat: dupa luni de razboi public, premierul i-a vizitat hotelurile lui Murad, in semn de buna credinta, iar relatiile dintre cei doi s-au incalzit. Cererile lui Murad au fost acceptate.

In mod ironic, la momentul ”semnarii pacii” dintre cei doi, la receptia Complexului Panoramic-Amfiteatru-Belvedere de la finalul lunii iulie, Murad i-a daruit lui Orban un cadou simbolic: o caricatura. Jenat, Orban a refuzat sa arate tabloul presei, insa desenul a fost surprins intr-un instantaneu de fotojurnalisti.

Cu obiectivul atins, aducatorul shaormei in Romania se poate relaxa in ce a mai ramas din aceasta vara. Bugetul sau e in siguranta, iar costurile unei campanii adevarate nu mai sunt necesare. Orban a cedat, iar Murad se pregateste sa-si anunte retragerea din cursa electorala. Asteapta doar un pretext bun si o scuza cu damf de credibilitate.

 

Lasa comentariu