Gabriela Firea, acuzata ca ii incurajeaza pe saraci sa se imbolnaveasca de COVID-19. Medic ATI: ”Va avea multi morti pe constiinta!”

Primarul Gabriela Firea a reusit sa isi impuna in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, joi, 13 august a.c., proiectul privind stimularea financiara cu 1000 de euro a cetatenilor vindecati de COVID-19 care doneaza plasma. Sponsorizarea donatorilor de sange, sustinuta de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Bucuresti, este criticata de juristi ca fiind nelegala si de medici ca extrem de periculoasa pentru cetatenii saraci care ar putea fi motivati financiar sa treaca intentionat prin boala pentru a putea obtine mia de euro promisa de Firea. 

”E ilegal sa platesti donatorii de sange!”

Consilierul general Ana Ciceala (USR) sustina nu numai ca masura este una ilegala, dar si ca nu va putea fi pusa in aplicare pentru ca Centrul de Transfuzie Bucuresti refuza semnarea unui protocol in aceste conditii si, deci, nu ar avea cine sa racolteze plasma. ”Este nelegal, Legea 282, art. 4, prevede că activitatea de donare este non-profit. Nu puteți să dați un cuantum material într-o suma atât de mare fără să fiți în contradicție cu legea”, a declarat Ciceala.

”Incalca recomandarile Comisiei Europene!”

Catalin Deaconescu, liderul consilierilor PNL explica de ce masura poate avea efecte negative, descurajand donatorii de sange care nu au fost infectati cu noul coronavirus. ”In primul rand, masura incalca recomandarile Comisiei Europene privind donarea. Vom ajunge in sistuatia in care anumiti oameni vor dori sa se imbolnaveasca de COVID ca să primeasca stimulentul. Iar cei care doneaza acum sange sau plasmă nu isi vor dori să mai doneze pentru ca există o discriminare. Acum primesc 7 bonuri de masa si o zi libera de la serviciu”, a precizat Deaconescu

”Firea va avea multi morti pe constiinta! Daca are constiinta…”

Cele mai dure critici aduse proiectului promovat de Gabriela Firea nu vin insa din partea Opozitiei, ci a medicilor. Dupa ce mai multi doctori au refuzat sa comenteze masura pentru a nu-si compromite reputatia si a evita sa se expuna represiunii primarului general, un medic ATI de la Spitalul de Urgenta Floreasca a acceptat sa comenteze pentru fantome.info sub protectia anonimatului.

”Ii vedem zilnic pe cei aflati in stare critica, pe cei mai expusi riscului mortalitatii in urma infectarii cu SARS-Cov 2 si, din pacate, multi dintre acestia sunt persoane vulnerabile, care traiesc la limita subzistentei. Exact in aceeasi zona a oamenilor aflati in pragul saraciei ii descoperim pe asa-numitii coronasceptici, persoane slab informate si usor manipulabile. Daca suprapunem cele doua multimi – pe cei mai vulnerabili si pe cei aflati intr-o nevoie financiara acuta – identificam exact grupul tinta vizat de acest proiect al doamnei Firea. Adaugati si convingerea populara, extrem de periculoasa, potrivit careia SARS-CoV2 e provoaca o simpla raceala, si deja aveti reteta completa pentru un dezastru epidemiologic de proportii in Bucuresti. Cetatenii lipsiti de resursele financiare necesare vor fi tentati de suma mare pusa la dispozitie de Primarie, iar pentru a o obtine isi vor pune sanatatea in pericol, imbolnavindu-se voit cu ceea ce ei considera a fi o banala raceala. Foarte direct va spun, daca doamna primar Gabriela Firea va merge pana la capat cu acest proiect va avea multi morti de COVID-19 pe constiinta. Desi, daca are constiinta, ar trebuie sa renunte la aceasta masura criminala imediat”, a comentat medicul de la terapie intensiva.

”Primaria: Cine nu vrea banii, sa nu ii ia!”

In replica, primaria Capitalei, prin seful serviciului juridic, Adrian Iordache, a explica ca proiectul propus de Gabriela Firea si aprobat de consilierii generali respecta legislatia in vigoare, pentru ca nimeni nu e obligat sa accepte banii promisi.  ”Legea permite acordarea bonurilor de masa, iar donatorii nu sunt obligati să ia stimulentul, deci il pot refuza”, a precizat Iordache.

Lasa comentariu