Chestorul de casa al tuturor partidelor, garantul blatului PSD-PNL pentru Politia Romana

Dupa ce Politia Romana a functionat ca firma de paza la priveghiul liderului interlop Emi Pian, ministrul de Interne Marcel Vela a inaintat pe surse un nou calendar al restructurarii Politiei. Din septembrie, Politia Romana ar urma sa devina Politia Nationala, iar aceasta schimbare de denumire ar fi pretextul unor modificari ale relatiilor de putere din cadrul Ministerul de Interne. Convins ca niciun ministru civil nu se poate impune in fata chestorilor din politie, Vela incearca sa reinventeze institutia si sa-i lase in ofsaid pe unii dintre generalii din minister. Dincolo de toate acestea, nimeni nu poate raspunde celei mai importante intrebari: Cum va fi ministerul eliberat de omul tuturor partidelor, de intermediarul tuturor intelegerilor, de garantul blatului politic dintre PNL si PSD din Politia Romana? Cum scapa Vela de Despescu?

Chestorul Bogdan Despescu a devenit inspectorul general al Politiei Romane in guvernarea tehnocrata, fiind propus de pesedistul neasumat Petre Toba, ministru de Interne la acea data, si acceptat de premierul Dacian Ciolos. Guvernarea tehnocrata a fost, insa, un compromis intre PSD, PNL si oameni ai serviciilor secrete implicati in politica, iar ascensiunea chestorului Despescu a probat in timp acest blat.

Un politist politic

Mazilit de la sefia IPJ Prahova de fostul ministru Ioan Rus in 2012, dupa doar un an de la preluarea functiei, Bogdan Despescu a avut reputatia de politist-jucator. Jucator politic, mai exact, caci principalele nemultumiri ale Guvernului USL vizau implicarea lui Despescu in campania electorala in favoarea Partidului Democrat Liberal. Rus, seful internelor in primul Guvern Ponta, l-a intors pe Despescu in Buzaul natal, acolo unde viitorul sef al politiei si-a lins ranile si si-a recladit reteaua de relatii.

Astfel, dupa caderea Guvernului Ponta si preluarea puterii de catre tehnocrati, numirea lui Despescu in fruntea Politiei Romane a fost o decizie venita chiar din zona pesedista. Dincolo de faptul ca ministrul Petre Toba era ginerele judecatorului CCR Valer Dorneanu, fost presedinte al Camerei deputatilor din partea PSD si ministru in Guvernul Vacaroiu, Despescu a fost uns sef al Politiei Romane cu acceptul lui Liviu Dragnea, liderul absolut al partidului de la acel moment. Iar binecuvantarea primita de la Dragnea este cu adevarat ceva surprinzator in conditiile in care, in 2012, Despescu a pierdut sefia IPJ Prahova dupa ce Dragnea, secretar general PSD atunci, a acuzat implicarea a doua inspectorate judetene de politie in campania PDL: Prahova si Dambovita.

Ciolacul din copilarie

Intre 2012 si finalul lui 2015, intors in Buzau, Despescu a avut timp sa-si reconstruiasca relatiile de prietenie cu oamenii care contau. Sau care se pregateau sa conteze. Cand Victor Ponta lansa acuzatiile cu privire la un vicepresedinte al partidului, fost ministru in cabinetul sau, om al serviciilor, care se pregatea sa preia ostil Partidul Social Democrat, il indica fara sa-l numeasca pe Mihai Tudose, geamanul politic si asociatul lui Marcel Ciolacu. Iar Despescu, un om mai interesat de organizarea partidelor decat a inspectoratelor de politie, si-a reactivat prietenia de familie cu viitorul sef al PSD, Marcel Ciolacu.

De notorietate in Buzau, parintii celor doi, seniorii Despescu si Ciolacu, sunt uniti de o prietenie veche de decenii pe care s-au decis sa o transmita si generatiilor urmatoare, astfel incat Bogdan si Marcel si-au sincronizat ascensiunea la cel mai inalt nivel.  De fapt, singurul moment tensionat din cariera recenta a lui Bogdan Despescu a fost inlocuirea sa din fruntea Politiei Romane, pe fundalul scandalului politistului pedofil. Dar si atunci, Despescu a ”suferit” pentru ca s-a pozitionat politic in tabara lui Mihai Tudose (si, implicit, a lui Marcel Ciolacu) si impotriva lui Carmen Dan (sustinuta de Liviu Dragnea).

Tudose si-a depus mandatul si a plecat din functie odata cu Despescu. Intre timp, adversarii sai sunt fie irelevanti politic, precum Carmen Dan, fie la puscarie, ca Dragnea, iar Despescu, cel mai important om cu grade din MAI, e girat de liberali, dar sustinut de presedintele PSD. Dupa ce a fost, anterior, omul tuturor guvernarilor: PDL, tehnocrati, PSD si PNL.

Lasa comentariu