thumbs

Veste buna de la Banca Nationala. Economia Romaniei pare ca isi revine incepand din aceasta luna

Ipoteza unei reveniri economice incepand din trimestrul trei al anului 2020 (perioada iulie-septembrie) pare a se confirma, a declarat marti viceguvernatorul BNR Leonardo Badea, la videoconferinta ZF Bankers Summit ’20.

Datele statistice recente care sunt publice par a confirma ipoteza localizarii efectelor economice a crizei pandemice in trimestrul 2 din 2020. Desi evolutia se afla in stransa legatura cu cea medicala, ipoteza unei reveniri economice incepand din trimestrul trei al anului 2020 pare a se confirma, spune Badea.

„Ulterior declinului semnificativ al PIB-ului real, care s-a inregistrat in trimestrul doi din 2020, este preconizat, cel putin din punctul meu de vedere, sa inregistreze o rata trimestriala pozitiva. Trebuie vazut ca avem in acest moment o natura temporara a socului pandemic, iar contractia activitatii economice din anul curent se va reflecta preponderent in evolutia componentei ciclice cu un impact mai moderat asupra dinamicii PIB-ului potential. Eu anticipez intrarea deviatiei PIB-ul in teritoriu negativ in T2/2020 cu intarziere de un trimestru fata de partenerii externi, pe seama contractiei atat a cererii interne, cat si a cererii externe. Se remarca impulsul de atenuare a scaderii activitatii economice imprimat de configuratia contraciclica a politicii monetare si fiscale”, a declarat viceguvernatorul BNR.

Lasa comentariu