thumbs

Uite ce REGULI NOI au stabilit senatorii din Comisia Juridica in privinta carantinei si izolarii. Urmeaza votul final al senatorilor

Senatorii au promis ca voteaza astazi controversata lege a carantinei si izolarii. De aproape doua saptamani invart legea pe toate partile, in ciuda faptului ca, fara acest act, nu mai exista parghiile necesare pentru a-i determina pe bolnavii de coronavirus sa ramana in spitale sau macar in casa, pentru a nu raspandi boala.

Dupa zile intregi de dezbateri, senatorii juristi au stabilit urmatoarele reguli : izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome suggestive.

Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locatie declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare, precum si lista unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Masura izolarii trebuie sa fie dispusa pe durata limitata, in mod nediscriminatoriu si proportional cu situatia pe care o determina. Trebuie sa aiba ca scop prevenirea raspandirii unei boli periculoase pentru siguranta persoanei si sanatatea publica. In plus, izolarea trebuie sa fie pe o durata limitata, care protejeaza interesul public si sa nu determine un dezechilibru intre nevoia de protejare a sanatatii publice si imperativul respectarii libertatii persoanei.

Prima etapa este de 48 de ore, exclusiv in vederea efectuarii examinarilor clinice, paraclinice si a evaluarilor biologice, atunci cand medicul constata riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitara. Apoi, daca se mentine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitara, medicul recomanda prelungirea masurii izolarii, intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, ori, dupa caz, la domiciliul persoanei sau la locatia declarata de aceasta.

Izolarea la domiciliu sau la locatia declarata nu poate fi dispusa in situatiile in care informatiile oficiale referitoare la tipul agentului inalt patogen, calea de transmitere si rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv in unitatile sanitare stabilite prin Hotarare a Guvernului”, au mai decis senatorii juristi.

In cazul in care o persoana nu respecta masura izolarii la domiciliu sau la locatia declarata pe durata acesteia, desi a consimtit-o anterior, medicul sau, dupa caz, organele de control informeaza de indata Directia de Sanatate Publica judeteana sau a Municipiului Bucuresti, care poate confirma sau infirma masura izolarii recomandata de medic, in unitatea sanitara, printr-o decizie cu caracter individual.

Cei care nu respecta regulile de izolare ar urma sa fie sanctionati. La fel si cei care nu respecta regulile de carantinare. Cei care se intorc din tarile „rosii” trebuie sa stea in carantina la domiciliu, iar, daca nu au posibilitatea, vor fi plasati in spatii ale statului. La fel si persoanele care au intrat in contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.

Senatorii juristi au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent inalt patogen.

In plus, au stablit si ce se intampla cu copiii ai caror parinti se imbolnavesc de coronavirus si nu au rude apropiate care sa aiba grija de ei. Parintii, medicul sau Directia de Sanatate Publica (DSP) vor anunta serviciul de asistenta sociala care va monitoriza situatia si, daca e necesar, va lua masuri pentru ca acei copii sa fie ingrijiti temporar.

sursa: Orange

Lasa comentariu