Tinerii din România sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la competențele digitale

Patru din cinci tineri cu vârsta între 16 şi 24 de ani din Uniunea Europeană aveau în 2019 competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază. Tinerii din România sunt însă pe ultimul loc în UE la acest capitol. Doar 56% dintre ei au competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază, arată datele publicate miercuri de Eurostat, preluate de Agerpres.

În contrast, în Croaţia, ponderea tinerilor care au competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază este de 97%. În Estonia, Lituania şi Olanda nivelul este de 93%, iar în Grecia de 92%.

Competenţele digitale sunt necesare pentru a putea urma cursuri online.

Dobândirea acestor competențe a devenit o nevoie stringentă, mai ales că mulţi tineri nu au mai putut merge în şcoli, universităţi sau în alte instituţii de pregătire din cauza pandemiei de coronavirus. 

Adunarea Generală a ONU a decis în noiembrie 2014 ca 15 iulie să fie Ziua mondială a competenţelor tinerilor.

Se estimează că, în prezent, în lume, aproape 70% dintre elevi sunt afectaţi de închiderea şcolilor.

Potrivit unui sondaj realizat împreună cu UNESCO, Organizaţia Internaţională a Muncii şi Banca Mondială, instruirea la distanţă a devenit cel mai obişnuit mod de dobândire a competenţelor. Provocările majore sunt legate de adaptarea curriculumului, pregătirea, conectivitatea, procesele de evaluare şi de certificare.

Lasa comentariu