thumbs

Pentru prima data in 30 de ani, Rusia a vandut mai mult aur decat gaze naturale

Rusia a exportat mai mult aur decat gaz, pentru prima oara in 30 de ani, informeaza The Moscow Times , citand rapoarte ale serviciului vamal federal din Rusia.

Vanzarile de aur catre cumparatori straini au urcat pana la 3.6 miliarde de dolari in primele 2 luni ale celui de-al doilea trimestru, comparativ cu exportul de gaze naturale, care este estimat la 3.5 miliarde de dolari, pentru aceeasi perioada.

Gazprom, companie care detine monopolul in domeniul gazelor naturale, a exportat in valoare de doar 2.4 miliarde de dolari, in lunile aprilie si mai, pe fondul unei crize fara precendent in cererea de energie la nivel mondial. Banca Centrala a Rusiei sugereaza ca intregul trimestru ar putea insemna cea mai slaba performanta a firmei controlate de statul rus din 2002.

Exporturile de aur au explodat in aprilie si mai, ajungand la valori de aproape 14 ori mai mari, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, Banca Centrala a Rusiei si-a stopat operatiunile de cumparare a aurului la 1 aprilie, in conformitate cu regulile fiscale, care ingheata achizitiile de valuta si aur cand pretul petrolului scade la 42 de dolari per baril. Marura are rolul sa forteze vanzatorii rusi, care de obicei isi vindeau aurul catre Banca Centrala, sa caute noi clienti pe piata straina, declansand un salt puternic al exporturilor.

Lasa comentariu