thumbs

Hotelierii de pe litoral se asteapta la 50% grad de ocupare. Weekendurile sunt pline, cu grad de ocupare de 95%.

Estera Oprea, directorul hotelului Stavros din Mamaia Nord, spune ca pe fondul pandemiei de COVID-19 numarul rezervarilor pentru perioada de vara a scazut la 50%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, weekendurile inregistrand un grad de ocupare mai mare, de circa 95%.

„Gradul de ocupare pentru lunile iulie, august si septembrie este de aproximativ 50% pentru fiecare luna. Dar speram sa nu ne mai surprinda guvernul cu vreo stare impusa care sa ne inchida activitatea”, a spus pentru ZF Estera Oprea. In prima parte a acestui an, pana la instaurarea starii de urgenta, reprezentantii companiei s-au concentrat pe pregatirea hotelului – reamenajari, curatenie, rezervari, angajari -, in vederea deschiderii noului sezon 2020, avand in vedere ca hotelul are activitate doar pe timp de vara. „Urmare a instaurarii starii de urgenta, activitatea ne-a fost intrerupta, rezervarile au fost anulate, ajungand la o medie de 60% grad de ocupare, in conditiile in care gradul de ocupare era de 100% pentru inceputul lunii mai si pentru perioada iunie-septembrie. Au fost returnate avansurile, au fost stopate angajarile, iar personalul permanent a fost trecut in somaj tehnic, pana pe 5 iunie, data cand am reluat activitatea.”

In cadrul hotelului lucreaza in prezent circa 30 de angajati, iar momentan reprezentantii acestuia nu se gandesc sa faca noi angajari. Stavros numara 67 de camere – 54 de camere duble cu pat matrimonial, sase camere duble, cinci junior suite, un apartament si un apartament executiv -, a adaugat Estera Oprea. „In vederea limitarii raspandirii coronavirusului am modificat procedeul de check in, am modificat procedeul de menaj si de curatenie generala pe camere, programarea turistilor in vederea servirii micului dejun pe terasa restaurantului si multe alte masuri conforme situatiei pandemice.” Hotelul a fost infiintat in 2008, iar in perioada iunie 2018 – mai 2019 nu a functionat, deoarece s-a aflat in reamenajare, in urma unei finantari obtinute prin Programul Operational Regional 2014-2020. Valoarea totala a proiectului a fost de aproximativ 2,7 milioane de lei, din care valoarea sumei nerambursabile din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regionala) a fost de 1,3 mil. lei, iar valoarea din bugetul de stat a fost de circa 243.000 lei.

„Cu suma de aproximativ 2,2 mil. lei am achizitionat echipamente in vederea dotarii hotelului de patru stele.” Compania Stavros Grup, sub care opereaza hotelul Stavros a incheiat anul 2019 cu afaceri de 35,6 mil. lei si un profit net de 1,7 mil. lei. „Daca vom fi lasati sa ne continuam activitatea, poate ne vom reveni, iar numarul rezervarilor si implicit al incasarilor va fi in crestere. Estimam ca anul acesta, cifra de afaceri a hotelului va inregistra un minus fata de anul trecut. Speram doar sa nu fim nevoiti sa incetam activitatea urmare a unor noi restrictii”, a conchis Estera Oprea.

Lasa comentariu